Crowdfunding groeit in Zeeland

Crowdfunding is een wijze van financiering waarbij ieder van een groep individuen een bedrag investeert om zo een project gezamenlijk te kunnen financieren. Deze manier van alternatieve financiering groeit de laatste jaren enorm. Veel midden en kleinbedrijven (MKB), 99% van alle Nederlandse bedrijven, krijgen sinds de bankencrisis nul op het rekest wanneer zij voor financiering bij een bank aankloppen. Via crowdfunding vindt het MKB de noodzakelijke financiering voor groei. Voor investeerders vormt het beleggen in de zelfgekozen maatschappelijke en innovatieve projecten en het ontvangen van aantrekkelijke tegenprestaties een grote fun factor.

128 miljoen euro opgehaald

Met crowdfunding is vorig jaar 128 miljoen euro opgehaald, twee keer zoveel als het jaar ervoor. Er zijn ruim 3500 projecten gefinancierd, meldt adviesbureau Douw&Koren. Het geld ging naar 1247 maatschappelijke projecten, 1208 ondernemingen en 856 creatieve projecten (Douw&Koren, rapport 2015). De verwachting is dat deze groei gestaag doorzet.

geldvoorelkaar.nl

Ook Zeeuwse bedrijven maken gebruik van crowdfunding. Onder begeleiding van John van der Valk van Match for Business zijn er al meerdere bedrijven succesvol gekoppeld aan het crowdfunding platform geldvoorelkaar.nl. Een paar recente voorbeelden daarvan zijn TOC Nederland en Zeeuwse Evenementen gefinancierd middels crowdfunding. TOC Nederland biedt aan jongeren een praktijkopleiding voor het rijbewijs A of B aan. Een relatief jong bedrijf dat door deze financiering de nodige stappen kan maken. Zeeuwse Evenementen biedt aan toeristen, vriendengroepen, gemeenten en provincie diverse arrangementen aan. Bij die arrangementen kan je een Electric City Mobile huren. Met de financiering zijn ze in staat om meer van deze milieuvriendelijke vervoermiddelen te kopen en de groei van het bedrijf te realiseren.

De financierbaarheid van (MKB) Nederland

De succesvolle crowdfunding-campagnes werden gehouden via het platform geldvoorelkaar.nl met John van der Valk als boordelaar/bemiddelaar voor de regio Zuidwest Nederland. Het crowdfund platform geldvoorelkaar.nl ging in 2011 als eerste live in Nederland en haalde sinds die tijd meer dan 90 miljoen euro voor ruim 1.000 bedrijven en particulieren op via duizenden investeerders. Geldvoorelkaar.nl heeft een gedegen kredietbeoordeling en een vergunning van de AFM. De missie van het platform is om een positieve bijdrage te leveren aan de financierbaarheid van (MKB) Nederland.

Een bedrijf dat van crowdfunding gebruik maakt, haalt niet alleen financiering op, maar kan het ook goed als marketinginstrument inzetten. Met een aantrekkelijke tegenprestatie zoals een korting of het bijwonen van een opening kan een relatie met toekomstige klanten worden gelegd en tevens een aantal enthousiaste ambassadeurs opleveren.

Bij vragen over crowdfunding in Zeeland en geldvoorelkaar.nl kunt u contact opnemen met John van der Valk

About the author